Podijeli objavu

Jedan je francuski policajac ranjen u napadu nožem u gradu Cannesu koji se dogodio u ponedjeljak. Mediji su objavili da je napadač rekao da je djelovao ‘u ime proroka’.

Prema pisanju Le Figara, osumnjičeni napadač državljanin je Alžira, koji je imao talijansku boravišnu dozvolu. Rođen je 1984. godine i bio je nepoznat francuskim vlastima, javljaju mediji. “Razmatra se teroristički motiv“, rekao je francuski ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin na Twitteru.

Istraga je za sada u rukama lokalnog tužitelja, a ne državnog tužitelja za borbu protiv terorizma. Darmain je najavio da će otputovati u Cannes i pružiti podršku policiji i gradu.

BFM TV, pozivajući se na policijski izvor, javio je kako je napadač otvorio vrata policijskog automobila koji se nalazio ispred policijske postaje i nožem ubo policajca koji se nalazio za volanom. Zatim je pokušao napasti drugog policajca u automobilu, ali je treći policajac otvorio vatru, teško ranivši napadača, navodi se.

Od težih ozljeda francuskog je policajca spasio pancir, a Darmanin je dodao da su napadača ‘neutralizirali’ drugi policajci. Gradonačelnik Cannesa David Lisnard poručio je da je incident ‘mučan’.

Neki francuski mediji prenijeli su policijski izvor, koji je rekao da je osumnjičeni rekao da je izveo napad ‘u ime proroka Mohammada’, nagovještavajući moguće veze s islamističkim militantima.

Francuska policija bila je meta u nizu napada islamskih ekstremista posljednjih godina, što je dovelo do poziva na bolju zaštitu i strožije zatvorske kazne. U travnju je ubijena policijska administrativna pomoćnica, koju je napadač izbo nožem na ulazu u policijsku postaju u pariškom predgrađu Rambouillet. Napadač, 36-godišnjei državljanin Tunisa, ubijen je.

U listopadu 2019. tri službenika i jednog policajca u Parizu izbo je na smrt u sjedištu pariške policije radikalizirani muškarac.

Napad se dogodio dok traje suđenje Salahu Abdeslamu, jedinom preživjelom članu ćelije Islamske države koja je izvela napade pištoljem i bombama u Parizu 2015. godine. Tada je poginulo više od 130 osoba.

Napad u Cannesu također dolazi u vrijeme povećane zabrinutosti zbog nasilnog kriminala i terorizma, koji su među glavnim problemima birača uoči predsjedničkih izbora u Francuskoj 2022. godine, prenosi Nacional.hr.

Podijeli objavu