Podijeli objavu

Četvorica muškaraca otela su i zapalila autobus u probritanskoj unionističkoj četvrti u Sjevernoj Irskoj u nedjelju navečer, što je drugi takav napad u dva tjedna, a prema medijima uzrok je Protokol nakon Brexita koji nameće trgovinske barijere, javlja Hina.

Policija je rekla da je izvješće o napadu u području Church Road u Newtownabbeyju, belfastskom predgrađu, primila oko 19:45.

Vozač i mali broj putnika na sigurnom

“Prijavljeno je da su četvorica muškaraca upala u autobus i naredila putnicima da iziđu prije nego što su zapalili autobus.

Church Road je trenutno zatvoren i provodi se istraga, a policija je pozvala građane da izbjegavaju područje”, navodi se u izjavi sjevernoirske policije.

Autobusni operator Translink rekao je da su vozač i mali broj putnika na sigurnom.

“Naš vozač jako je potresen i pomažu mu kolege. Vrlo smo razočarani tim napadom zastrašivanja na našeg vozača i javni prijevoz u tom području. Snažno osuđujemo takvo ponašanje i blisko ćemo surađivati s PSNI-em da se istraži taj incident”, stoji u izjavi.

Čelnik DUP-a Jeffrey Donaldson i Sinn Fein North Belfast MLA-a Gerry Kelly oštro su osudili nasilje.

Ovo je bio očiti prosvjed, tvrde mediji

Prema medijima to je očiti prosvjed protiv Protokola o Sjevernoj Irskoj, dijela brexitskog sporazuma o razvodu kojim se izbjegava tvrda granica između Irske i Sjeverne Irske.

Prošli tjedan dvojica maskiranih i naoružanih muškaraca otela su i zapalila drugi autobus, a lokalni mediji objavili su da je napad povezan s napetostima zbog trgovinskih barijera poslije Brexita.

Neredi su također dvaput izbili u zapadnom Belfastu prošlog tjedna kad je policija napadnuta projektilima i zapaljivim sredstvima u nacionalističkoj ulici Springfield Road i lojalističkoj ulici Shankill Road u srijedu i petak navečer.

Neredi nakon prosvjeda

Neredi u srijedu slijedili su nakon prosvjeda protiv protokola.

Mnogi unionisti kažu da protokol potkopava mir u Sjevernoj Irskoj, odvajajući je od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva.

Razgovori su u tijeku između Bruxellesa i Londona kako bi se olakšale trgovinske barijere.

Nezadovoljstvo unionista prouzročilo je u ožujku i travnju najgore nasilje u Sjevernoj Irskoj u posljednjih nekoliko godina, a tada je također bilo otimanja i spaljivanja autobusa.

Krhki mir između katoličkih Iraca koji teže pripojenju Irskoj i protestantskih probritanskih unionista sklopljen je 1998. Sporazumom na Veliki petak, prenosi Index.hr.

Podijeli objavu