Podijeli objavu

Do nestašice bi moglo doći zbog provođenja kampanje cijepljenja protiv covida-19, zbog čega se na svijetu koristi milijardu šprica više nego inače.

Lisa Hedman iz WHO-a je kazala kako bi proizvodnja šprica trebala ići u korak s povećanjem opskrbe doza za cijepljenje.

“Zabrinuti smo da bi moglo doći do nedostatka šprica za imunizaciju, što bi zauzvrat dovelo do ozbiljnih problema, poput usporavanja programa cijepljenja. Moglo bi se raditi o deficitu od 1 do 2 milijarde šprica”, rekla je Hedman.

Mogući i dodatni problemi

U svijetu je do sada primijenjeno više od 7. 5 milijardi doza cjepiva protiv covida-19, piše AFP. To je gotovo dvostruko veći broj cijepljenja nego što se rutinski provodi na godišnjoj bazi i dvostruko veći broj potrebnih šprica.

Hedman je navela kako bi ozbiljna nestašica mogla imati i negativan utjecaj na javno zdravlje ako generacija mladih propusti uobičajena cijepljenja u djetinjstvu. Moglo bi doći i do prakse ponovne upotrebe istih šprica i igala, što može biti opasno po zdravlje.

Pozvala je zemlje da unaprijed naprave plan nabave potrebne količine šprica kako bi se izbjeglo gomilanje zaliha ili panična kupovina, donosi Index.hr.

Podijeli objavu