Podijeli objavu

Nakon što je prethodne noći jako grmljavinsko nevrijeme pogodilo arhipelag sjeverne Dalmacije, najgore vremenske prilike danas imaju srednjodalmatinski otoci.

Ciklona donosi vrlo nestabilne vremenske prilike Visu, Braču i Šolti, a je najgore na otoku Hvaru. U samo sat vremena u gradu Hvaru palo je 90 litara kiše po kvadratnom metru, a posljednja 24 sata preko 120 litara, što je više od prosječne količine oborina koja padne u studenom, piše Dalmacija Danas.

Ogromne količine kiše u kratko vrijeme potopile su ulice i trgove, izazvali odrone, a i nekoliko objekata ima problema zbog prodora oborinskih voda. More je zbog bujica u Hvaru poprimilo smeđu boju.

“Imamo dosta problema s oborinskim vodama. Garaže nam plivaju, sve je puno vode. Pumpamo bez prestanka, a kiša ne prestaje. Problem je i to što su telefoni u kvaru, obavijestili smo i policiju o tome”, kazao je za Dalmaciju Danas zapovjednik DVD-a Hvar Nikola Škare.

Iako još nije prošla ni polovica mjeseca, veći dio Dalmacije dosad je imao više oborina od mjesečnog prosjeka. Pri tome zasad prednjači otok Žirje u šibenskom arhipelagu, gdje je posljednja 24 sata palo ekstremnih 270 litara kiše po kvadratnom metru, a od početka mjeseca 346 litara što je, primjerice, približno pola godišnje količine oborina koja padne u Splitu.

Dok u srednjoj Dalmaciji danas prevladava oblačno, povremeno uz kišu i temperature od 11 do 15°C, na sjeveru Dalmacije je uglavnom suho i djelomično sunčano uz temperature do 19 stupnjeva, prenosi N1.

Podijeli objavu