Podijeli objavu

Europska komisija (EK) i Srbija uzajamno su priznale covid potvrde za putovanja, objavila je u ponedjeljak srbijanska vlada, ističe Hina.

Odluka EK-a stupit će na snagu 16. studenog i Srbija će biti povezana s europskim sustavom digitalnih certifikata, a njezini certifikati biti priznati pod istim uvjetima kao i ti dokumenti izdani u članicama Unije.

Istovremeno, službeni Beograd prihvatio je europsku “covid putovnicu” za putovanja iz EU u Srbiju, objavila je srbijanska vlada.

EK je tehničkim ispitivanjima utvrdila da su certifikati o cijepljenuju, testiranju i oporavku od covida-19 koje izdaje Srbija u skladu sa sustavom “Digitalni zeleni certifikat“ i da je omogućena provjera autentičnosti, validnosti i integriteta certifikata i sadrže potrebne podatke.

Kao što smo stali uz naše partnere u borbi protiv pandemije, nastavljamo raditi zajedno na sigurnom otvaranju, rekao je povjerenik za proširenje EU-a Oliver Varhelyi.

EU priznaje covid potvrde 49 zemalja, uključujući 22 izvan Unije. Osim Srbije, od zemalja zapadnog Balkana EU priznaje certifikate izdane u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji, prenosi Tportal.hr.

 

Podijeli objavu