Podijeli objavu

Indijski Vrhovni sud naredio je u ponedjeljak zatvaranje ureda i tvrtki u glavnom gradu New Delhiju i okolici, što će omogućiti milijunima ljudi da rade od kuće, dok nadležna tijela traže rješenja za smanjenje visoke razine zagađenosti zraka koja je dovela do zatvaranja škola, ističe Hina.

Do sudske je odluke došlo nakon što su gradske vlasti u New Delhiju, koje se od početka mjeseca bore s problemom zagađenja zraka, prošle subote poduzele izvanredne mjere te donijele odluku o zatvaranju škola i zaustavljanju građevinskih radova na četiri dana.

“Cijeloj regiji u kojoj se nalazi naš glavni grad u međuvremenu je naređeno da uvede rad od kuće”, kazao je sudac N.V. Ramana, ujedno i predsjedatelj tročlane radne skupine koja razmatra pritužbu koju je poslao jedan građanin indijske prijestolnice.

Hitne mjere

Sud je također zatražio hitne mjere u susjednim saveznim državama Haryana, Punjab i Uttar Pradesh, ne bi li se obuzdali požari koje podižu farmeri želeći se riješiti otpada od usjeva i očistiti svoja polja uoči početka nove sezone sjetve.

“Želimo vidjeti akciju na djelu kada je riječ o ovom problemu”, rekla je sutkinja Surya Kant. Iako sud nije odredio vremenske rokove, o problemu onečišćenja još će raspravljati u srijedu.

Napori Indije da izađe na kraj s problemom paljenja otpada od usjeva, glavnim izvorom zagađenja u zimskim mjesecima, nisu polučili rezultate usprkos izdvajanjima od nekoliko milijardi rupija u zadnje četiri godine

Vrlo loša kvaliteta zraka koja može izazvati respiratorne bolesti

Indeks kvalitete zraka iznosi 343, na skali do 500, prema podacima izmjerenima u ponedjeljak u Delhiju, što govori o vrlo lošoj kvaliteti zraka, koja u slučaju duljeg izlaganja može izazvati respiratorne bolesti.

Glavni je grad krajem prošlog tjedna, s padom temperatura, uspio dosegnuti indeks od visokih 499.

Vrhovni sud donio je i mjere kojima se zaustavlja promet vozilima koja nisu nužna te kojima se ograničuje razina industrijskog zagađenja i ispuštanja prašine.

Delhi je često na vrhu liste najzagađenijih glavnih gradova svijeta, a onečišćenju zraka pridonose elektrane na ugljen, smještene izvan grada, i spaljivanje smeća na otvorenom, navodi Index.hr.

Podijeli objavu