Podijeli objavu

Zbog ubojstva Karmelina Fistanića (39) u Omišu prije dvije godine na splitskom Županijskom sudu osuđeni su Stjepan Ringwald (49), Jero Pirić (36) i Vlado Zolota (48).

Sutkinja Ivona Rupić dosudila je Stjepanu Ringwaldu 19 godina zatvora, Jeri Piriću 18, a Vladi Zoloti 17 godina. Osim zatvorskih kazni sva trojica će prema odluci suda trebati platiti 208.000 kuna za vještačenja te svaki od njih još po 20.000 kuna paušala. U zatvorsku kaznu im je uračunato i vrijeme koje od uhićenja provode u istražnom zatvoru, koji im je uz današnju nepravomoćnu presudu produžen do pravomoćnosti, ističe Hina.

Stjepan Ringwald nije bio na izricanju presude.

Trojac je osuđen da su zajednički i dogovorno realizirali ubojstvo Karmelina Fistanića 9. studenog 2019. na Jadranskoj magistrali, na ulazu u Omiš, gdje je Fistanić oko 14 sati zaustavio svoj automobil VW Polo u kojem je bio s djevojkom.

Na ukradenom motociklu ga je cijelo vrijeme pratio Ringwald koji je, nakon što je Fistanić zaustavio automobil kod skretanja za Brzet kako bi nešto pojeli, motociklom došao do njegova automobila i kroz poluotvoreni prozor ispalio šest metaka koji su žrtvu pogodili u glavu i vrat, nakon čega je pobjegao.

Županijsko državno odvjetništvo je cijelo vrijeme suđenja tvrdilo da su su Pirić i Zolota sve pripremili i dogovorili, a u obrazloženju presude sutkinja je rekla da su sva trojica postupala zajednički i u dogovoru. Obrazlažući presudu istaknula je kako je Ringwald dobio 19 godina zatvora jer je ubio, a i prije je bio osuđivan, dok druga dvojica nisu do sada osuđivana. Smatra da su zatvorske kazne odmjerene.

– Riječ je o kaznenom djelu ubojstva za koje su zapriječene zatvorske kazne od pet do 20 godina. Ringwaldu je izrečena zatvorska kazna od 19 godina jer je on taj koji je usred bijela dana u Fistanića ispalio šest hitaca u glavu. Olakotne okolnosti kod istog nismo pronašli osim što je otac dvoje djece, kazala je sutkinja Rupić.

Obrana: Postoji cijeli niz bitnih povreda postupka

Prićeva odvjetnica Doris Košta novinarima je nakon izricanja presude rekla da u odnosu na činjenično stanje nisu očekivali takvu kaznu, ali u odnosu na sud koji od samog početka zauzeo stav da obrana ne postoji, očekivali su kazne do 20 godina.

– Toliko što se tiče o poštenom i pravičnom postupku. Točno je da smo predlagali preko 50 dokaza, točno je i da nam je sve dokaze sutkinja odbila, a točno je da nam je odbijeno i svako pozivanje na bilo kakvu presudu europskog suda koja se trebala primijeniti. Upirali smo na vjerodostojnost dokaza i ovoj obrani to nije omogućeno. Uložit ćemo žalbu. Postoji čitav niz bitnih povreda postupka, istaknula je odvjetnica Doris Košta.

Rekla je da se radi o “sucu sidrašu” koji kada je dobio optužni akt, apsolutno nije želio uvažiti ništa što bi dovelo u pitanje onakvo činjenično stanje te da se postavlja pitanje je li sutkinja preinakom dispozitiva prekoračila optužni akt. Drugi branitelji optuženih nisu bili raspoloženi za izjavu.

Sud spreman za uvođenje COVID potvrda

Novinare je zanimalo i je li Županijski sud spreman za sutrašnje primjenjivanje COVID potvrda, na što im je glasnogovornik tog suda, sudac Dinko Mešin odgovorio da su im upravo s Vrhovnog suda došle upute kako postupati te im je najavljeno da se ročišta ne odgađaju.

– Odvjetnici ili stranke će, ako imaju poziv, moći ući u sud, rasprava se neće odgađati, a sve će se raditi uz epidemiološke mjere te će se na ulazu evidentirati koje su osobe ušle u sud, a da nemaju potvrdu o cijepljenju ili testiranju, rekao je Mešin.

Izvor: Hrt.hr

 

Podijeli objavu