Podijeli objavu

Uz stotine uzvanika i more zastava Joe Biden je jučer u vrtu Bijele kuće potpisao golem infrastrukturni paket, što je rijetka pobjeda nepopularnog predsjednika, piše Hina.

“Amerika će ići naprijed”

“Moja je poruka Amerikancima: Amerika će ići naprijed i vaš će se život promijeniti nabolje”, rekao je predsjednik vidno raspoložen. Ispred njega su bili parlamentarni zastupnici, članovi njegove vlade i sindikalisti.

Joe Biden, sučeljen s lošim gospodarskim pokazateljima i s katastrofalnim anketama, htio je da ova svečanost održana uz veliku pompu bude odraz njegove vizije Amerike, zemlje “mogućnosti”, koja je kadra postići konsenzus.

Na temelju ovog zakona koji je prije desetak dana teškom mukom prihvaćen u Zastupničkom domu, izdvaja se 1200 milijardi dolara za obnovu i za izgradnju mostova, cesta, punionica za električne automobile i vodovod. Zakon ujedno treba omogućiti razvoj javnog prijevoza i brzog interneta.

Biden: Ovako ćemo lakše pobijediti u utrci s Kinom

On će, ocjenjuje Biden, dovesti Ameriku u položaj da “pobijedi u utrci” s Kinom. Tekst je pridobio i glasove republikanske oporbe, na veliku žalost Donalda Trumpa koji je također htio pokrenuti velik infrastrukturni program, ali u tome nije uspio.

Bivši predsjednik i milijarder kritizirao je 13 republikanskih zastupnika koji su glasovali za zakon u Zastupničkom domu. Njegov vjerni pristaša Marjorie Taylor Green nazvala ih je čak “izdajnicima” i pustila u optjecaj brojeve telefona njihovih ureda.

Zapravo je malo oporbenih čelnika bilo na travnjaku Bijele kuće, unatoč opetovanom isticanju Joea Bidena da su zakon poduprli zastupnici obiju stranaka, u zemlji gdje su stranačke podjele dosegle vrhunac.

Bidenu pada potpora javnosti

Premda su Bidenovi projekti popularni među Amerikancima, potpora javnosti mu neprekidno pada nakon ljetošnjeg kaotičnog povlačenja iz Afganistana. Prema posljednjim anketama Washington Posta i mreže ABC-a objavljenim u nedjelju, potpora javnosti američkom predsjedniku je 41 posto. Samo 39 posto Amerikanaca odobrava njegovu gospodarsku politiku a 70 posto ih drži da je gospodarska situacija u Sjedinjenim Državama loša.

Rast cijena otežava još jedan veliki projekt američkog predsjednika o kojem nije postignuta tolika suglasnost kao o infrastrukturnom planu: 1750 milijarda dolara za socijalna izdvajanja i pomoć energetskoj tranziciji o kojemu će ovog tjedna raspravljati Zastupnički dom, a onda će glasovati Senat. Tu ne može računati na potporu republikanaca, među kojima neki upozoravaju na uvođenje “socijalizma”, što je najveći bauk u američkom shvaćanju politike.

Potpisivanje zakona o infrastrukturi nije toliko završnica, koliko početak velike komunikacijske ofenzive Bijele kuće. Joe Biden će ovog tjedna posjetiti državu New Hampshire (danas) i velik industrijski grad Detroit (sutra) gdje će promicati svoj infrastrukturni paket, donosi Index.hr.

Podijeli objavu