Podijeli objavu

Nizozemski premijer Mark Rutte u ponedjeljak se obrušio na prosvjednike protiv korona mjera koji su divljali po gradovima diljem Nizozemske ovog vikenda i nazvao ih ‘idiotima’, prenosi Reuters.

Više od 100 ljudi uhićeno je tijekom tri noći nasilja, a policija je u petak i pucala na izgrednike u Rotterdamu, navodi Hina.

– Ovo je bilo čisto nasilje prerušeno u prosvjed – rekao je Rutte.

Posljednji se put u nizozemskoj prosvjedovalo u siječnju kada je uveden lockdown.

– Mnogo je nemira u društvu jer se toliko dugo nosimo s problemima zbog korone. Ali nikad neću prihvatiti idiote koji koriste čisto nasilje samo zato što su nesretni – rekao je Rutte.

U nedjelju je uhićeno oko 30 ljudi, a brojni prosvjednici palili su po ulicama i bacali kamenje.

Skupine ljudi u crnom zasule su policijske kombije kamenjem, a u Haagu je jedan kamen bačen kroz vjetrobransko staklo vozila hitne pomoći koje je pacijenta pokušavalo odvesti u bolnicu.

Nasilje je počelo u Rotterdamu u petak navečer. Prosvjed protiv vladina plana da zabrani pristup javnim mjestima većini necijepljenih brzo je postao nasilan.

Premda su određene mjere zatvaranja ponovno uvedene u zemlji 13. studenoga, dnevni broj zaraženih porastao je prošli tjedan na najviše razine od početka pandemije, donosi 24 sata.hr.

Podijeli objavu