Podijeli objavu

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je da treba poduzeti sve što je moguće kako bismo se zaštitili od omikron varijante koronavirusa, istaknuvši da se treba pripremati na najgori scenarij, a nadati se najboljem, te da je potrebno razmisliti o uvođenju obaveznog cijepljenja, piše Hina.

“Znanstvenici nam kažu da učinimo sve možemo dok ne budemo znali više o karakteristikama omikrona. Pripremimo se za najgore, nadajući se najboljem”, rekla je Von der Leyen na konferenciji za novinare.

Dodala je da je od proizvođača cjepiva dobila informaciju da će im trebati stotinjak dana za prilagodbu cjepiva ako se pokaže da nisu učinkovita protiv omikron varijante. Ona je pozvala na ubrzanje cijepljenja i docjepljivanje booster dozom jer je to najbolja zaštita.

“Cijepite se, docijepite se booster dozom”

“U međuvremenu ponavljam poziv svima – cijepite se, docijepite se booster dozom i poštujte pravila kako biste se zaštitili”, rekla je predsjednica Komisije. Govoreći o mogućnosti uvođenje obveznog cijepljenja, Von der Leyen je rekla da je o tome potrebno razgovarati.

“Kako možemo potaknuti i eventualno razmisliti o obaveznom cijepljenju unutar EU? Potrebna nam je rasprava o tome, treba nam zajednički pristup”, kazala je ona.

Većina država članica uvela je ograničenja putovanja iz Južnoafričke Republike i okolnih zemalja, gdje je prvi put otkrivena omikron varijanta. Von der Leyen je rekla da države članice trebaju na dnevnoj osnovi razmatrati ograničenja putovanja i spremnost za nametanje svih potrebnih kontrola, uključujući i odlučno djelovanje ako se otkrije žarište omikrona, donosi Index.hr.

Podijeli objavu