Podijeli objavu

Njemačka je u utorak objavila kako cijela zemlja ide u lockdown, ali samo za one koji se nisu cijepili, a državni vrh planira uvesti obavezno cijepljenje u narednim mjesecima.

Necijepljenim ljudima bit će zabranjen pristup svim javnim prostorima osim onih nužnih za život, poput supermarketa i ljekarni kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, objavili su u četvrtak kancelarka na odlasku Angela Merkel i njezin nasljednik Olaf Scholz, nakon razgovora s regionalnim čelnicima.

Necijepljeni tako neće smjeti u kafiće, restorane, teretane, evente i sve one prodavaonice koje se ne smatraju potrebnima za osnovne potrebe.

Bild piše kako se ova odluka neće odnositi na božićne sajmove. Korona-summit kako su ga nazvali njemački mediji iznjedrio je još neke odluke. Bit će zabranjene petarde, a u školama maske postaju obvezne. Što se tiče privatnih okupljanja, 50 osoba može boraviti u zatvorenom, dok je na otvorenom dozvoljeno okupljanje najviše 200 ljudi, naravno, pod uvjetom da su svi cijepljeni ili su preboljeli zarazu. Ako sedmodnevna incidencija broja zaraženih prijeđe 350 na 100.000, zatvaraju se ugostiteljski objekti.

Ograničena su i veća okupljanja, pa, tako, recimo, sportski objekti mogu biti otvoreni sa samo 30 do 50 posto kapaciteta, a u zatvorenim prostorima dozvoljeno je najviše 5000 ljudi. Berlinski gradonačelnik je već pozvao tamošnje klubove da igraju pred praznim tribinama. Savezna vlada proširit će djelokrug ovlaštenih osoba koje smiju provoditi cijepljenje na stomatologe, ljekarnike i medicinske sestre.

‘Moramo slomiti četvrti val’

Merkel je kazala kako su ove mjere potrebne zbog zabrinutosti da bi bolnice mogle postati prenatrpane ljudima oboljelima od covid-19 infekcije. “Razumijemo da je situacija vrlo ozbiljna i želimo poduzeti daljnje mjere, uz ove koje smo već poduzeli”, kazala je Merkel. “Kako bismo to napravili, moramo slomiti četvrti val, što još nismo postigli”.

Ovaj je dvojac podržao i prijedlog obaveznog cijepljenje koji bi, ako bude izglasan u parlamentu, mogao stupiti na snagu najranije od veljače. “Da sam parlamentarna zastupnica glasala bih za tu odluku”, poručila je Merkel.

Mjere su ovo protiv koronavirusa čije su brojke ponovno zabrinjavajuće. Tako dnevni broj zaraženih prelazi 70.000. U četvrtak su zabilježene 73.000 novozaraženih i 388 preminulih. Nešto manje od 70 posto stanovništva je procijepljeno, donosi Danas.hr.

Podijeli objavu