Podijeli objavu

Nakon što je šef zagrebačkih Gradskih groblja Roko Gruja najavio da će se u četvrtak javiti i komentirati informaciju da je Državni inspektorat najavio podnošenje optužnog prijedloga jer se Gruja zaposlio u toj tvrtki, a da nije ispunjavao uvjet pravilnika da mora imati tri godine radnog iskustva, u četvrtak od njega ništa. Nije odgovarao na naše pozive niti poruke.

Podsjetimo, RTL je ekskluzivno doznao da je Državni inspektorat poslao obavijest bivšem direktoru Gradskih groblja, Patriku Šegoti, da će podignuti optužni prijedlog da je svojevremeno zaposlio Gruju, a da ovaj nije imao uvjete za svoje radno mjesto. Šegota se preko telefona gotovo odrekao Gruje kad je na naše pitanje, jesu li njih dvojica u ikakvim odnosima, možda prijateljskim, odgovorio s: „Nismo u nikakvim odnosima“. Rekao je i to da nisu imali nikakve kontakte otkako je Šegota otišao s čela Gradskih groblja.

Šuti Gruja, šute i svi ostali. Iz Zagrebačkog Holdinga ne odgovaraju na pitanje hoće li Gruja možda dobiti izvanredni otkaz jer se zaposlio na radno mjesto za koje nije ispunjavao uvjete, kao ni na pitanje hoće li se od njega možda tražiti da vrati plaće koje je primio. Ne odgovaraju ni iz Grada niti imaju ikakav komentar.

Podsjetimo i to da se Gruja zaposlio u Gradskim grobljima i da je tadašnja šefica Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban osobno potpisala dokument kojim se traži Grujićevo zapošljavanje, a sve je amenovao sam bivši gradonačelnik Milan Bandić svojim potpisom. Danas Ana Stojić Deban o svemu šuti i ne odgovara na pozive i poruke.

Šegota je u razgovoru s nama rekao kako „niti jedna podružnica (Zagrebačkog Holdinga op.a) nema pravnu osobnost niti mogu napraviti išta bez odluke Holdinga, pa tako ni isplatiti plaću niti potpisati ugovor (o radnom odnosu op.a)“.

Ako je po njegovom, onda ispada da je on poslušao direktno Holding i bišeg gradonačelnika kad je u Gradskim grobljima zaposlio Gruju. Ali je rekao da Gruja nije stigao u tvrtku preko javnog natječaja, nego da je ranije radio, kako je Šegota rekao, preko agencije, a onda da je direktno zaposlen, sada ispada i nezakonito.

Šegota je naveo i da je Gruju zaposlio na radno mjesto na koje se primala plaća između 9000 i 10.000 kuna. Prvo su Gruju u ožujku 2020. godine zaposlili na mjesto organizatora prodaje poslova prodaje i marketinga da bi 1. srpnja te godine postao rukovoditelj. Nakon što je Šegota napustio Graska groblja zbog afera koje su ga na kraju koštale uhićenja, Gruja, taj nekadašnji sportaš i istureni član u redovima Bandićeve mladeži,  postao je direktor ovog gradskog poduzeća.

Pitali smo i Državni inspektorat po kojoj osnovi su radili inspekciju u Gradskim grobljima i ustvrdili da je Gruja protupropisno zaposlen, je li to bila neka redovita inspekcija, po nečijoj prijavili ili po nekom nalogu.

Odgovorili su: „Obavještavao vas kako je inspekcijsko postupanje u tijeku te do okončanja inspekcijskog postupka nismo u mogućnosti komentirati predmetni slučaj“. Zamolili su da se obratimo Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike oko tumačenja prijeti li s povredom pravilnika Gruji otkaz i hoće li morati vratiti plaće.

Podsjetimo i to da je nova gradska vlast raspisala javni natječaj za radno mjesto direktora gradskih tvrtki, pa tako i Gradskih groblja čime bi se sadašnji gradonačelnik riješio “balasta” starih direktora iz Bandićeve ere, pišu Vijesti.hr.

Podijeli objavu