Podijeli objavu

Nova varijanta koronavirusa Omicron je po svemu sudeći stigla u Hrvatsku. Iz Instituta Ruđer Bošković izvijestili su u subotu da je kod jednog sekvencioniranog uzorka dokazana prisutnost mutacija karakterističnih za novu varijantu SARS-CoV-2 Omicron, pišu Vijesti.hr.

Uzorak koji je izazvao sumnju na novi soj prikupila je 1. prosinca Poliklinika Medikol u sklopu PCR testiranja.

“Osoba koja je pristupila testiranju izrazila je sumnju na mogućnost zaraze novom varijantom koronavirusa Omicron, zbog ostvarenog kontakta s osobom iz Južnoafričke Republike. Njenom je privolom uzorak upućen u daljnju obradu u Laboratorij za naprednu genomiku IRB-a pod vodstvom dr. sc. Olivera Vugreka.

RT-PCR analiza ukazala je na određena odstupanja u usporedbi s drugim varijantama koronavirusa. Daljnja ciljana analiza sekvenciranjem ključnih regija SARS-CoV-2 genoma dokazala je prisutnost mutacija karakterističnih za novu varijantu SARS-CoV-2 Omicron”, priopćili su s Instituta Ruđer Bošković.

O rezultatima su, navode, obaviješteni Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva te se čeka njihova službena potvrda. Također su napomenuli da je potrebno 72 sata kako bi se dobio konačan rezultat sekvenciranja.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo će pravovremeno obavijestiti javnost o konačnim rezultatima. Za sve dodatne informacije i izjave naši će znanstvenici biti na raspolaganju nakon objave konačnih rezultata od strane HZJZ-a, poručili su iz IRB-a.

Podijeli objavu