Podijeli objavu

Neposredno nakon početka subotnjih prosvjeda širom Srbije protiv gradnje rudnika i tvornice litija, u Novom Sadu izbila je tuča skupine mladića i prosvjednika i ima ozlijeđenih, javila je beogradska agencija Beta.

U tuči je sudjelovalo stotinjak ljudi, a mladići koji su izazvali tuču pobjegli su, prenosi agencija. Prema izjavama očevidaca, mladići koji su izazvali tuču, pojavili su se iz pravca kolone blokadom zaustavljenih vozila, ali se nisu nalazili u toj koloni te su prosvjednike gađali kamenjem.

Prema informacijama s terena ima napada i na novinare koji izvještavaju sa prosvjeda, prenijela je Beta.

Tisuće prosvjednika  širom Srbije blokiralo je promet u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji prosvjedujući protiv projekta eksploatiranja litija u zapadnoj Srbiji.

Pokret Ekološki ustanak,  koji okuplja desetak nevladinih udruga, građanskih inicijativa i organizacija, želi spriječiti usvajanje zakona o eksproprijacijaciji i referendum o promjeni Ustava, te onemogućiti projekt eksploatiranja litija u zapadnoj Srbiji korporacije “Rio Tinto” i pozvao je na dvosatnu blokadu prometnica, navodi Hina.

Podsjećamo, nezavisna udruga novinara Srbije (NUNS) izrazila je bojazan za sigurnost novinara zbog “provođenja pritiska i zastrašivanja”, navodeći da su pripadnici MUP-a već tijekom ranih jutarnjih sati i prijepodneva išli “po domovima i redakcijama novinara i govorili kako ne bi trebali izvještavati” s prosvjeda.

Premijerka Ana Brnabić i ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin proglasili su prosvjede fašizmom. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poručio je da mu “ne pada na pamet” da sluša ulicu i da služi ulici, donose Vijesti.hr.

Podijeli objavu