Podijeli objavu

Afrika bi mogla 70 posto svog stanovništva cijepiti tek do kolovoza 2024., pokazuju predviđanja koja je Svjetska zdravstvena organizacija iznijela u utorak, pozivajući još jednom na ubrzavanje kampanje kako bi se “spasili mnogi životi”, ističe Hina.

Prag od 70 posto smatra se presudnim za kontrolu pandemije, podsjeća područni ured za Afriku WHO-a u prigodi redovite internetske tiskovne konferencije.

No do 13. prosinca samo je dvadeset afričkih zemalja cijepilo barem 10 posto stanovništva, tek ih je šest dosegnulo 40 posto i dvije (Mauricijus i Sejšeli) 70 posto.

“Ovakvom dinamikom, WHO ocjenjuje da će trebati čekati do svibnja 2022. kako bi Afrika imala 40 posto cijepljenih i do kolovoza 2024. da bi dosegnula 70 posto”, dodaje afrički ured WHO-a.

“No možemo spasiti još mnoge živote ako početkom 2022. ubrzamo ritam cijepljenja”, ocijenila je njegova ravnateljica Matshidiso Moeti.

WHO-Afrika ujedno dodaje da je prošlog tjedna broj novozaraženih covidom-19 skočio za 83 posto, što se ima pripisati novoj inačici omikronu koji je prvi put otkriven 24. studenog u Južnoafričkoj Republici.

Afriku je zahvatio četvrti val epidemije.

“Broj novozaraženih udvostručuje se svakih pet dana, što je najbrži ritam od početka godine”, upozorava WHO, ali u nastavku dodaje da je ipak “manje umrlih” nego u ranijem širenju epidemije. “Broj umrlih je čak manji za 19 posto u odnosu na prethodni tjedan”, dodaje organizacija.

“Mislimo, uz oprezan optimizam, da će broj umrlih i teško bolesnih i dalje biti nizak u ovom valu, ali će zbog sporosti cijepljenja u Africi biti puno viši nego što bi trebao biti”, ocijenila je Moeti.

Ukupno je prijavljeno više od 2700 slučajeva omikron inačice koronavirusa u 59 zemalja svijeta, pa tako i u 11 afričkih koje imaju 33 posto ukupnog broja zaraženih, navodi WHO.

Izvor: N1

Podijeli objavu