Podijeli objavu

Šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović održao je press-konferenciju o situaciji s epidemijom i omikron soju koronavirusa.

“Vidio sam danas u medijima da splitski stožer planira neke strože mjere”

“Vidimo da se u dalmatinskim županijama povećavaju brojke. Mi smo sugerirali i kroz odluke da županijski zavodi prate situaciju i budu angažirani i da vide treba li i pod kojim uvjetima pustiti da se organiziraju događaji. Nedavno je bio Badnjak, uskoro je Nova godina, vidio sam danas u medijima da splitski stožer planira neke strože mjere”, rekao je Božinović, prenosi Index.

“Kako rastu brojke jučer i danas, ne bih isključio da se tu radi o većem broju slučajeva omikrona od onog što je sekvencirano”, rekao je.

“O omikronu je više pitanja nego odgovora”

“U utorak smo razgovarali, ja sam tada već najavio da cijeli niz zemalja, s obzirom na veliku stopu zaraznosti omikrona, sve više razmišlja, uz zaštitu života i zdravlja, kako održati ekonomiju. Zato je cijeli niz zemalja krenuo u skraćivanje izolacije. Jučer je Francuska imala 200.000 novih, ako bi svi ti kontakti bili stavljeni u izolaciju, to je pola milijuna ljudi, to ne može proći bez ugrožavanja ekonomije”, rekao je.

“Još je oko omikrona više pitanja nego odgovora. Ono što znamo je da se širi 4 puta brže, izgleda da su to ipak nešto blaže kliničke slike, rjeđe se spušta na pluća. Ali to još uvijek treba pričekati da dobijemo pravu znanstvenu potvrdu toga”, rekao je.

“U međuvremenu moramo funkcionirati i zato donosimo mjere kakve donosimo”, rekao je.

“Ako porast broja nije zbog Badnjaka i Božića, onda bi mogao biti od omikrona”

“Ovo što smo rekli za Novu godinu, rad do 2 ujutro, to ostaje. Danas smo produžili mjere, vjerojatno se do idućeg tjedna neće ništa mijenjati. One ostaju do daljnjega na snazi, vi znate da HZJZ prati sve što se dnevno objavljuje, a to je dosta istraživanja svaki dan da bi vlade mogle donositi odluke koje su najoptimalnije sada”, rekao je Božinović.

“Ako ovaj porast broja novozaraženih nije zbog okupljanja za Božić, onda bi mogao biti od omikrona”, rekao je šef Stožera.

“Bit će kontrola za Novu godinu, ali nemoguće je pokriti sve. Ono što očekujemo i čemu se nadamo, mislim da je većina građana racionalna i da neće ići tamo gdje može procijeniti da će biti rizik za zdravlje”, rekao je.

“Mi ćemo se prilagođavati ovisno o epidemiološkoj slici, ali i analizama koje se dnevno objavljuju u svijetu. Moramo voditi računa o puno aspekata, ali kad govorimo o omikronu, on očito nije usporediv s onim što je bilo prije”, zaključio je.

Izvor: Dalmacija danas.hr

Podijeli objavu