Podijeli objavu

Red je ponovno uspostavljen u Kazahstanu, objavio je predsjednik Kasim-Žomart Tokajev na sastanku sigurnosnog saveza predvođenog Rusijom, nakon nekoliko dana nasilnih nemira u kojima je živote izgubilo više od 160 ljudi, a tisuće su pritvorene.

“Red je u potpunosti uspostavljen u Kazahstanu. Prijetnje sigurnosti države su izbjegnute”, rekao je Tokajev na videosusretu Organizacije Ugovora o zajedničkoj sigurnosti (CSTO), udruženja Rusije, Armenije, Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana i Uzbekistana.

CSTO, kao i NATO savez, ima članak ugovora koji predviđa da napad na jednu predstavlja napad na sve članice.

Nasilni prosvjedi diljem zemlje

Tokajev je CSTO-u rekao da će protuteroristička operacija uskoro završiti, dodavši da se dogodio “pokušaj puča” uz planirane i koordinirane napade na središta regionalnih vlasti, snaga sigurnosti i zatvore.

Kazahstan, zemlja koja graniči s Rusijom i Kinom te je veliki proizvođač energenata, tjedan dana bio je pogođen nemirima koji su nastali nakon protuvladinih prosvjeda zbog rasta cijena goriva.

Uz mirne prosvjede održali su se i nasilni skupovi, posebno u najvećem gradu Almatyju.

Tokajev je proglasio izvanredno stanje, raspustio je vladu i naredio vojsci da puca na prosvjednike bez upozorenja, prenosi agencija dpa.

Uhićene tisuće ljudi

Poginulo je više od 160 ljudi, objavilo je ministarstvo zdravlja, a prenijeli su tamošnji mediji u izvješću koje je kasnije obrisano bez objašnjenja.

Ozlijeđeno je više od dvije tisuće ljudi. U ponedjeljak je u državi Dan žalosti, prenosi državna novinska agencija Kazinform.

Vlasti su objavile da je tijekom nemira uhićeno gotovo osam tisuća ljudi.

Ruski predsjednik Vladimir Putin na sastanku CSTO-a rekao je da nemiri nisu izazvani nezadovoljstvom zbog cijena goriva, nego zbog “destruktivnih snaga izvana koje iskorištavaju situaciju”, donosi Index.hr.

Podijeli objavu