Podijeli objavu

BUCKINGHAMSKA PALAČA predstavila je cijeli program događanja za proslavu platinastog jubileja britanske kraljice, obilježavanje njezinih 70 godina na prijestolju, piše Hina.

Proslave će uključivati i otvaranje javnosti privatnih imanja 95-godišnje kraljice te neke od najvećih svjetskih zvijezda koje će nastupiti ispred Buckinghamske palače u Londonu.

Nije jasno kojim će događajima prisustvovati ili u kojima će sudjelovati kraljica Elizabeta II. jer su joj liječnici naredili mirovanje u listopadu prošle godine, nakon noćnog boravka u bolnici zbog preliminarnih pretraga.

Smatra se da će glavninu jubilarnih dužnosti vjerojatno dobiti ostatak kraljevske obitelji, uključujući princa Williama i njegovu suprugu Kate, vojvotkinju od Cornwalla.

Predstava s 500 konja i 1000 izvođača

Kraljica obično provodi godišnjicu svog ustoličenja privatno u Sandringhamu.

Službene proslave jubileja počet će u ponedjeljak, kada Fortnum & Mason pokreće natjecanje za platinasti puding kako bi pronašli jelo koje će posvetiti kraljičinoj vladavini.

Recepte će ocjenjivati ​​stručni žiri, uključujući zvijezdu serije Great British Bake Off, Mary Berry.

Kraljičina inicijativa Green Canopy nastavit će saditi nova stabla koja će joj predstaviti na kraju godine.

Od 12. do 15. svibnja očekuje se više od 500 konja i 1000 izvođača u predstavi u dvorcu Windsor, koja će publiku provesti kroz povijest od Elizabete I. do danas.

Više ceremonija održat će se kasnije tijekom godine, počevši od četvrtka, 2. lipnja, prvog dana posebnog četverodnevnog državnog praznika, kada će se održati kraljičina rođendanska povorka, poznata kao Trooping the Colour.

Istog dana ujedinit će se Velika Britanija, Kanalski otoci, otok Man i britanski prekomorski teritoriji u istodobnom paljenju svjetionika uz glavni u Buckinghamskoj palači.

U petak 3. lipnja služba zahvale za kraljičinu vladavinu održat će se u katedrali sv. Pavla, prije platinaste zabave u palači u subotu 4. lipnja uz svjetski poznate izvođače čija imena nisu objavljena.

Ljudi diljem zemlje zajedno će sjesti za veliki jubilarni ručak u nedjelju 5. lipnja, posljednjeg dana povezanog prazničnog vikenda.

Otvaraju kraljevske rezidencije za javnost

Sandringham i Balmoral također će biti otvoreni za stanovnike i posjetitelje kako bi uživali u proslavama tijekom dugog vikenda.

Školarci diljem zemlje pozvani su da naprave kolaž svojih nada za planet u sljedećih 70 godina, a neki od njihovih dizajna bit će istaknuti na proslavi, prenosi Index.hr.

Od srpnja u službenim kraljevskim rezidencijama bit će postavljene tri izložbe kojima se obilježava kraljičino stupanje na prijestolje, krunidba i jubileji.

Podijeli objavu