Podijeli objavu

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu uključilo se u Aferu HNB. Za Index su poručili kako su uputili Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga (HANFA) dopis s traženjem da povratno izvijeste odvjetništvo o poduzetim radnjama iz nadležnosti Agencije.

– Budući da je Hanfa objavila priopćenje i informaciju kako je pokrenula nadzor u okviru svog djelokruga radi utvrđenja potpunog činjeničnog stanja nastavno na informacije objavljene na jednom internetskom portalu, državno odvjetništvo zatražilo je dostavu rezultata nadzora po njegovu okončanju kako bi državno odvjetništvo, kao tijelo kaznenog progona, ovisno o rezultatima provedenog nadzora moglo poduzeti zakonom propisane mjere i radnje iz svoje nadležnosti – stoji u odgovoru.

Podsjetimo, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) je nakon objavljenog novinarskog članka na portalu Index, pokrenula nadzor kako bi se utvrdilo jesu li zaposlenici Hrvatske narodne banke prekršili Odredbe Uredbe o zlouporabi tržišta i Zakona o tržištu kapitala, odnosno je li prilikom trgovanja vrijednosnim papirima došlo do trgovanja na temelju povlaštenih informacija.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu nije želio detaljnije komentirati otkriće portala Index o tome da je više dužnosnika HNB-a trgovalo vrijednosnim papirima banaka za čiji je nadzor HNB zadužen, rekavši da je “stvar kompleksna” te da će sve komentirati kada dobije cjelovitu informaciju, prenosi 24 sata.hr.

Podijeli objavu